Ελαιόλαδο και Υγεία
Το ελαιόλαδο αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για την ανθρώπινη υγεία, τον ανθρώπινο οργανισμό και την καθημερινή μας διατροφή. Η σύστασή του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση της καλής (HDL) και στη μείωση της κακής χοληστερίνης (HDL). Επίσης δρουν προστατευτικά έναντι του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με άλλες μορφές λιπαρών όπως τα κορεσμένα και τα πολυακόρεστα.
Επίσης, το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, K, Ε και πολυφαινολών, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από ορισμένες μορφές καρκίνου (του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του προστάτη, κλπ.) . Επίσης λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και αυξάνει τη διάρκεια του κύκλου ζωής, βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βελτιώνει την υγεία του δέρματος.
Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η έλλειψή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει ευνοϊκή επίδραση στην ασβεστοποίηση των οστών. Βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου και ως εκ τούτου παίζει ένα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου το οποίο αποτελεί ελιξίριο ζωής, υγείας και μακροζωίας.
Ιστορικά Στοιχεία
Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το ελαιόδεντρο περίπου 2500 π.Χ., ενώ κατά την διάρκεια της Μινωικής εποχής στην Κρήτη το ελαιόλαδο αποτέλεσε το θεμέλιο της Κρητικής οικονομίας. Όπως έχει αποδειχθεί και από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κνωσού από τα μινωικά χρόνια, γινόταν επεξεργασία του καρπού της ελιάς και παραγόταν λάδι που αποθηκευόταν σε πήλινους πίθους και αμφορείς και συχνά εξάγονταν στα νησιά του Αιγαίου και την κεντρική Ελλάδα.
Οι Μίνωiτες χρησιμοποιούσαν επίσης το ελαιόλαδο σε θρησκευτικές τελετές, στην ιατρική, στον αθλητισμό και στην καθημερινή ζωή ως προϊόν βασικό για τη διατροφή, το φωτισμό και τη θέρμανση.
Το δέντρο της ελιάς και ο ευλογημένος καρπός του από το παρελθόν και ως σήμερα εξακολουθούν να είναι σύμβολα της γνώσης, της ειρήνης, της υγείας και της δύναμης. Τα τελευταία χρόνια η διεθνής ιατρική και διαιτολογία συστήνουν το ελαιόλαδο ως απαραίτητο προϊόν διατροφής για την εξασφάλιση υγείας και μακροζωίας.
Ο Όμηρος το αποκαλεί “Υγρό χρυσό” και ο Ιπποκράτης “Μεγάλο θεραπευτή”. Ένας κλάδος ελιάς ο Κότινος, ήταν το χρυσό μετάλλιο που έδιναν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ανήκουν στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ονομάζονται και «απαραίτητα» γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να προσλαμβάνονται από τις τροφές. Τα ωμέγα 3 μέσα από μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύεται ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό:
- Προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και άλλες μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη.
- Κάνουν καλό στην υγεία της καρδιά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων και του εμφράγματος, τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας και αιφνίδιου θανάτου και την αρτηριακή πίεση.
- Μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης.
- Συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, του νευρικού συστήματος, των ματιών, και του εγκεφάλου του εμβρύου.
- Βοηθούν στην απώλεια βάρους, τα ω-3 ομαλοποιούν τον μεταβολισμό των τροφών και έτσι περιορίζουν το αίσθημα της πείνας.
- Μειώνουν τον πόνο και φλεγμονές όπως ρευματοειδής αθρίτιδα.
- Βελτιώνουν την ψυχική υγεία και δρουν ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Πηγές:
Βασικές διατροφικές αρχές
Βάλτε στο διαιτολόγιο σας τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια, ( σολομός, τόνος, πέστροφα κ.α ), τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το αυγό, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως ο αρακάς και τα φασόλια.
Καταναλώστε καθημερινά ως βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ευεργετικά για την υγεία και ανθεκτικά στις οξειδώσεις) και έχει άριστη σχέση μεταξύ ωμέγα 3 λιπαρών οξέων προς ωμέγα 6 λιπαρών οξέων παρόμοια μ’ αυτή που υπάρχει στο μητρικό γάλα (περίπου 10:1).
Η σημασία της ισορροπίας και της αναλογίας τους είναι πολύ μεγάλη, γιατί μία δίαιτα που περιέχει πολύ περισσότερα ω-6 απ’ ό,τι ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να αλλάξει όλη τη φυσιολογία του ανθρώπου. Τα ω-6 λιπαρά οξέα (σε μεγάλη ποσότητα) οδηγούν περισσότερο σε φλεγμονή, σε πήξη των αιμοπεταλίων, καθώς και σε θρόμβωση και στένωση των αγγείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο περιέχει πολύ λιγότερα ω-6 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με τα σπορέλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο κ.ά.
Βάζοντας λοιπόν στο τραπέζι μας τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα και καταναλώνοντας καθημερινά ελαιόλαδο δημιουργούμε μια προστατευτική ασπίδα γύρω μας.